top of page

Trošimo li previše, recikliramo li premalo?

Među učenicima Srednje škole Koprivnica proveli smo istraživanje o potrošnji vode i struje te o recikliranju otpada u njihovim kućanstvima u sklopu našeg projekta.

Istraživanje je provedeno na sljedeći način:

Svaka osoba dobila je kratak upitnik koji je anonimno trebalo popuniti uz suradnju njihovih obitelji i očitavanjem stanja kućnih brojila za vodu i struju. Osobe uključene u istraživanje žive na području Koprivnice i okolice. Podaci koje su traženi u istraživanju:

Za kućanstva koja nemaju vlastita brojila za vodu (nisu priključeni na javni vodovod) ili brojilo dijele s ostatkom stambene zgrade napomenuli smo da pitanja vezana uz vodu ostave praznima. Rezultate istraživanja smo statistički obradili i iz toga donijeli neke zaključke.

U dijelu istraživanja koji se odnosi na potrošnju vode sudjelovalo je 25 kućanstava, odnosno 123 osobe. Očitavanjem brojila za vodu u danom periodu 123 osobe potrošile su 75.3 kubična metra vode, što je 153.05 litara vode po osobi dnevno. Ako pretpostavimo da je prosječna dnevna potrošnja otprilike ujednačena kroz godinu, naše istraživanje daje prosječnu potrošnju od 55 863 litara po osobi godišnje. Kada zbrojimo fiksni i varijablni dio prilikom obračuna vode na području Koprivnice, cijena vode po potrošenom kubičnom metru iznosi 38.08 kn. Prema tome, prosječna godišnja cijena vode po osobi iznosi 177.27 kn.

Potrošnja vode - primjer obrade podataka

U dijelu istraživanja koji se odnosi na potrošnju struje sudjelovala su 54 kućanstva, odnosno 240 osoba čija ukupna površina kućanstava iznosi 6240 kvadratna metra. Prilikom obrade statističkih podataka promatrali smo ovisnost potrošnje struje o površini kućanstva, ali i ovisnost potrošnje o broju osoba u kućanstvu. Prosječna dnevna potrošnja po jednom kvadratnom metru iznosi 2.76 kW/h, odnosno godišnja 1008.68 kW/h. Kada promatramo dnevnu potrošnju po jednoj osobi, ona iznosi 71.85 kW/h dnevno, odnosno 26 225.63 kW/h godišnje.

Potrošnja struje - primjer obrade podataka

U području recikliranja otpada, od 54 kućanstva, 4 ne recikliraju otpad, 25 ih reciklira, a 25 reciklira djelomično.

Uzorak na kojem je provedeno istraživanje nije velik, ali mislimo da realno predstavlja stanje na našem području te nam daje odgovore na neka pitanja. Trošimo li previše vode? Trošimo li previše struje? Recikliramo li dovoljno otpad?

Mi mislimo da i vodu i struju trošimo više nego je to potrebno, te da još uvijek nedovoljno recikliramo otpad. Rezulatima ovog istraživanja dobili smo okvirni uvid u potrošnju, te dobar vizualni prikaz za educiranje naših kolega, prijatelja, obitelji i zajednice.

Najbitniji koraci u našem istraživanju tek slijede. Želimo usporediti rezultate potrošnje s našeg područja s ostatkom Hrvatske, a zatim i Europe. Želimo istražiti na što trošimo najviše vode te koji su efikasni načini za smanjenje potrošnje vode. Je li to dizanje cijena vode? Je li to podizanje svijesti o prekomjernoj potrošnji pitke vode u našoj zajednici? Možda praktičnim i jednostavnim savjetima za uštedu. Osim toga, želimo istražiti dostupnost alternativnih izvora energije koji bi mogli zamijeniti klasičnu struju. Koja je cijena implementacije solarne energije za prosječno kućanstvo? Koliko novaca uvođenjem alternativnih energetskih izvora možemo uštedjeti, a usput pomoći u očuvanju neobnovljih izvora energije? Želimo početi razvrstavati otpad i u našoj školi i u našim domovima te širiti svijest o važnosti recikliranja otpada.

Želite li i vi?


bottom of page